Özgün yazı yazmak bu kadar kolay mı?

Yazar:



Özellikle blogların belli bir okuyucu kitlesine sahip olabilmesi   için özgün yazılar yayınlaması   gerektiği internet üzerinde pek çok kaynakta mevcut. Copy Paste yani kopyala yapıştır yapmayın “peki abi..”
Fakat sonuçta kimse Amerika’yı yeniden keşfetmiyor ! hani keşfetsede buda belli bir yere kadar olacaktır…Burada parantez açıp kişisel anı, gezi yada bilimsel araştırma gibi konuları olayın dışında bırakmak lazım. Peki nasıl olacak! Haberler, televizyon, dergi, gazete, kitap, e-mail veya arama motorları gibi kaynaklar üzerinden bize ulaşan haberleri kendi düşünceleriniz ve deneyimlerinizle toparlayıp, kendi cümlelerimizle yazmanız yeterli. Bazılarımız bunu bir dilden başka bir dile makale çevirerek de yapabiliyor. Kısa ve öz olarak yazılmış, ziyaretçilerin kafalarındaki soru işaretlerini giderecek, konuyu dağıtmayan gerekirse kategorize eden, fotograf veya video destekli yazılar her zaman popüler. Bazılarımız anlatımlarını, video capture programları ile görsel olarak destekliyor. İşitsel ve görsel destekli bu tür anlatımlar bence mükemmel. Herkes blog yazabilir burada önemli olan şey bakmakla görmek arasındaki fark gibidir. Gördüğünüzü samimi bir şekilde anlatmak, doğal olmak blog yazarlığının kilit anahtarıdır.

Benim okuduğum kaynaklarda şu başlıklar dikkatimi çekti.

  • Yazılarımızda başlıklarımız anafikri en iyi ifade eden özelliklerde kısa ve ilgi uyandırıcı olmalıdır.
  • Konunun önemi. yazının ilginç taraflarını okuyan kişiyide merak uyandıracak şekilde anlatan bir kaç kısa cümle ile başlık altında farklı bir yazı karekteri ile sunmak çarpıcı olacaktır.
  • Kullanılan dil genel okuyucu tarafından anlaşılacak seviye olmalıdır.
  • Ana paragraflar anlatılandan farklı durumlar gerekirse alt başlıklar altında toplanmalıdır.
  • Yazıyı görsel materyalarla desteklemek, video eklemek tercih edilmelidir.

Peki yazımız özgün ama ne kadarlık bir kitlenin ilgisini çekiyor buda önemli değil mi?

Eğer bu benim için önemli ise bu durumda yazımı yazmadan önce ne üzerine yazacağım üzerine bir araştırma yapmam mantıklı olacaktır. Bu konuda pek çok program var özellikle adwords kullanıcıların daha iyi bileceği kelime analiz programlarıdır bunlar. Başlıcaları SEMrush, Adword Accelerator, Affiliate Espionage ,PPC Bully, PPC Web Spy gibi sayılabilir. Bir kısmı ücretli bu programlar, dönemsel olarak hangi kelimenin ne kadar aradığını çok çeşitli istatiksel bilgilerle bize verebilir. Arama motoru vasıtasıyla , bize popüler kelimeler üzerinden, ulaşacak kullanıcılar için kıyasıya bir rekabet vardır. Kullanıcıların muhtemelen ilk bir kaç sayfadaki seçeneklerle sınırlı kalması muhtemeldir. Bu durumda SEO Search Engine Optimization denen kavram gündeme geliyor. Arama motoru için iyi bir optimizasyon yapmalıyız ki geniş kitlelere kolaylıkla ulaşabilelim. Kişisel bloglardan   aynı kulvarda yer alan çok fazla özgün yazı yazabilen ekiplerden tarafından oluşturulan siteler karşısında daha geri planda kalabiliyor. Bu durumda kişisel bloglar misafir yazarlardan backlink değişimi ile site popülerliğini devam ettirmek için bir yol seçiyor. Yurtdışında yazıyı tekrar başka kelimelerle yazdırıp özgün yazı formuna sokmaya çalışan program örnekleri mevcut. Yada özgün makale yazma artık bazı insanlar tarafından referans gösterilerek para karşılığ bile yapılabiliyor.
Özgün yazı yazmak zaman alıcıdır buda onu değerli kılar. Öteki taraftan arama motoru ise geliştirdikleri algoritma ile siteleri tarar ve kendine göre oluşturduğu kriterlere göre indekslemede ön sıralara yerleştirir. Şu an için bizde en çok tercih edilen arama motoruna, Pagerank yanında Trustrank gibi bir değeri kriterlerine eklemiş durumda. Bu değerler Sayfa’nın ömrü, kullanıcı sözleşmesi ve iletişim bilgileri, özellikle güvenilirliğini kanıtlamış   sitelerden gelen linkler olması, alan adı kaydının süresi, içeriğiniz, sitenizi barındıran hosting firmasının hızı ve bunun gibi değerlere bağlı olarak belli dönemlerde hesaplanmaktadır. 

1 yorum → "Özgün yazı yazmak bu kadar kolay mı?"

İbrahim Fırat
11 Ekim 2012 18:29

özgünlük saçma sapan bir uydurmadır bence zaman kaybı

Yorum Gönder

Son Yazılar

Özgür Makalelerin Adresi: Özgün yazı yazmak bu kadar kolay mı?.
Anarschi Hit Adam